Klíčky obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov, ako riadne vypestované plodiny. Celkom jednoducho a rýchlo si vďaka nim viete zabezpečiť prísun potrebných látok aj v neskorom jesennom či zimnom období. Áno, aj doma na parapete!

Prečo sú klíčky také zdravé?

Klíčky sú úžasné preto, lebo klíčiace semienko obsahuje o 500 až 700% viac vitamínov a výživných látok, aby dokázalo úspešne naštartovať vznik novej rastliny.

Semená vhodné na klíčky

Najčastejšie sa využívajú semená obilnín a strukovín. Určite si dajte pozor, aby ste nenechali nakličovať morené či inak chemicky ošetrené semená, ktoré bežne kupujete v záhradných potrebách na vysievanie.

Morené osivo spoznáte jednoducho – má neprirodzenú červenú, zelenú či modrú farbu. Semená na prípravu klíčkov ale musia byť prirodzené a kúpite ich v špecializovaných predajniach so zdravou výživou. Najideálnejšie by však bolo, keby ste si ich dopestovali sami.

Ako získať klíčky

Starostlivo získané semienka prepláchnite vodou. Potom ich nasypte do zaváraninového pohára so širokým hrdlom a nechajte ich zaliate prefiltrovanou vodou cez noc. Voda priamo z vodovodu nie je vhodná, pretože obsahuje určité množstvo chemikálií vrátane chlóru, ktoré klíčenie spomaľujú.

Pohár môžete prekryť textíliou, ktorá jeho obsah ochráni pred prachom alebo dotieravými muškami.

Po 12 až 15 hodinách vodu vylejte a nechajte semienka vlhké. Pravidelne ich prepláchnite kvalitnou vodou, aby boli neustále vlhké, a zároveň preto, aby ste predišli ich splesniveniu. Dbajte tiež o to, aby mali dostatok vzduchu a tepla (postačí, ak ich budete mať na parapete nad radiátorom).

Najvhodnejšie by bolo, keby ste nakličovali po tme. Nepotrebujete tmavú komoru, postačí, keď pohár obalíte tmavou textíliou.

Vaša úroda klíčkov bude pripravená ku konzumácii už o pár dní.

Môžete použiť aj špeciálnu naklíčovaciu súpravu.

Ako chutia klíčky

Každý druh vyklíčeného osiva má svoju špecifickú príchuť. Hrášok či pšenica sladkastú, šošovica a slnečnica skôr orieškovú. Obľúbené sú klíčky fazule mungo, ktoré chutia podobne ako mladý hrášok. Pozor však – je to tak len vtedy, ak ich necháte vyklíčiť potme.

Autor: Záhradkár